TÜRBELERDE NAMAZ KILMAK

  
Bir takım insanlar kabirlerde ve türbelerde namaz kılmaktadır. Buralarda kıldıkları namazın daha faziletli olduğuna ve buralarda ettikleri duaların kabirde yatan zatın hürmetine kabule daha layık olduğuna inanmaktadırlar.
   Enes(r.a.)’den rivayete göre: “Peygamber (s.a.v.) kabirler arasında namaz kılmayı yasaklamıştır.”[1]
   İbn Ömer (r.a.)’den rivayete göre Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Evlerinizde namazınızdan bir pay ayırınız. Evlerinizi kabirlere döndürmeyiniz.”[2]
   Bu rivayetlerden kabirlerde namaz kılınmayacağı, bunun caiz olmadığı açıkça anlaşılmaktadır. Türbede namaz kılanlar kabir yönelmeden yan tarafında yada önünde kılsalar dahi bu caiz değildir.
Bir yerin mescit yapılması oranın beş vakit namaza ve diğer namazlara ayrılması demektir. Mescidler bunun için yapılmıştır. Mescid haline getirilen yerde, yaratıklara değil ancak yüce Allah’a ibadet etme ve ona dua etme maksadı vardır. Bundan dolayı Peygamber (s.a.v.) insanların kabirlerinin mescidlerde gözetildiği gibi namaz kılma maksadının gözetileceği şekilde mescid haline getirilmesini haram kılmıştır. Bu tür mescidlere sadece yüce Allah’a ibadet etmek kastı ile gelinse bile buralarda Namaz kılmak caiz değildir. Kabir sahibi sebebiyle mescide gelmek, orada namaz kılmak, ona dua etmek, onun vesilesiyle ve onun yanında dua etmekle isteklerinin kabul olmaya daha layık olduğunu düşünmek haramdır ve şirktir.
 

Ebu Muhammed Musab KÖYLÜOĞLU


 [1] el-Bezzar (441-442-443),. el-Heysemi, Mecmau’z-Zevaid (II, 27)
[2] Buhari (I, 420), Müslim (II, 187)
Bu yazı daha önce counter kişi tarafından okundu.

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen Müslümana yakışmayan küfür içerikli yorumlar yapmayınız.